Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy to męskie komórki płciowe roślin kwiatowych, które są zbierane i konsumowane przez owady jako jedno ze źródeł białka.Dla pszczół miodnych pyłek kwiatowy stanowi jedyne źródło pokarmu białkowego, nie licząc mleczka pszczelego, którego wydzielanie przez gruczoły pszczół robotnic jest możliwe dzięki obecności pyłku w ich diecie.

Ziarna pyłku różnych gatunków roślin.
Fotografie przy użyciu mikroskopu elektronowego wykonał Martin Oeggerli.

 Pyłek kwiatowy jako produkt pszczelego trudu występuje w dwóch postaciach: tzw. obnóży pyłkowych(jest to świeżo zebrany pyłek w formie elipsoidalnych "pakiecików")  i w postaci tzw. "pszczelego chleba" czyli pierzgi(to jest już zakonserwowany przez pszczoły pyłek w komórkach plastra).


Pszczoła "ubrudzona" ziarnami pyłku kwiatowego.
Źródło fot.-http://snippits-and-slappits.blogspot.com/2011/04/industrys-war-on-nature-what-are-bees.html

W obrocie handlowym ze wzgledu na różne sposoby utrwalania, "konserwacji" i przechowywania możemy spotkać:
  • suszone obnóża pyłkowe,
  • mrożone obnóża pyłkowe 
  • obnóża pyłkowe w miodzie pszczelim
  • pierzgę
  • pierzgę w miodzie
 Zupełnie ekskluzywnym towarem jest tzw. szusz z pierzgą - czyli woskowy plaster pszczeli bez miodu z komórkami wypełnionymi pierzgą.Ten ostatni produkt dostępny jest tylko bezpośrednio u pszczelarzy i w tej formie jest też skupowany przez firmy farmaceutyczne i spółdzielnie pszczelarskie.


Obnóża pyłkowe.
Żródło fot. - http://wieslawsekulowicz.pl/pylek-kwiatowy/